“Bezoek boerenbedrijven regelmatig en wijs aan waar ze op moeten letten: Met het oog op bedrijfscontinuïteit!”

Riko Smale
Smale Assurantiën en Advies

Brandvertragende isolatie beperkt gevolgen brand

Twee keer in drie dagen de brandweer bovenop je kippenschuur om brand te blussen, gelukkig met succes! Dankzij het gebruik van minerale isolatie (glaswol of steenwol) kon de brandweer de verspreiding van het vuur beheersen met bluswerk. Assurantieadviseur Riko Smale (Smale Assurantiën en Advies) is stellig: “Je moet er niet aan denken dat dit bedrijf met PUR of PiR geïsoleerd was, dan was het tot de grond toe afgebrand. En dan was ook de kans op een overslaande brand naar de naastgelegen veeschuren groot geweest.”

Minerale isolatie verspreidt geen vuur
Smale vervolgt zijn verhaal:”Het vuur ontstond in één van de vijf ventilatiekokers in het dak van de pluimveestal, waarschijnlijk door kortsluiting. De brandweer had het snel geblust, dankzij de brandveilige materialen. Zo zie je, de keuze voor brandveilig materiaal scheelt niet alleen in verzekeringspremie.” De dieren in deze stal ondervonden weinig last van de brand. “De kuikens die er liepen waren pas vier dagen oud en daarom zat de schuur nog niet vol. De kleine groep dieren kon vrij eenvoudig apart worden gezet in het achterste gedeelte van de stal. Qua afzet van productie heeft deze ondernemer nauwelijks problemen ondervonden.”

Adviseer de voordelen van brandveilige isolatie
Had Smale een rol in de keuze voor het minerale isolatiemateriaal? “In dit geval was het de aannemer die in 1991 al glaswol promootte vanwege de brandveiligheid. Glaswol heeft meer belangrijke voordelen voor gebruik in een veebedrijf: de binnenzijde is afgewerkt met aluminium, dat is strak en makkelijk schoon te maken. Ook heb je bij gebruik van glaswol het minste last van ongedierte.” Smale voegt daaraan nog toe: “Dupanel, wat vaak gebruikt wordt, heeft deze voordelen niet. En bij het verzekeren van een gebouw levert brandveilige isolatie een lager tarief op.”

Een elektrakeuring is niet genoeg
Een gespecialiseerd bedrijf onderzoekt de oorzaak van de kortsluiting in de ventilatiekokers. “Je wilt weten hoe het kan dat dit probleem zich twee keer in één week voordoet.” Er was geen storing voorafgaand aan de brand. En ook de elektrakeuring vijf maanden eerder, gaf geen bijzondere inzichten. Smale is stellig: “Het is goed dat we elektrakeuringen blijven stimuleren, maar het blijft een steekproef. Een ondernemer keurt vooral in zijn eigen belang, gelukkig onderschrijven steeds meer ondernemers het nut van een periodieke keuring.”

Voorkom blinde vlekken
“Boeren brengen veel tijd door op hun bedrijf. Mijn ervaring is dat ze daardoor eerder bedrijfsblind worden voor gevaren die een risicodeskundige in één oogopslag ziet.” Smale pleit ervoor: “Bezoek boerenbedrijven regelmatig en wijs aan waar ze op moeten letten: Met het oog op bedrijfscontinuïteit!”

Delen